Koti
5 vinkkiä nykyisen tai uuden asunnon vuokraukseen

5 vinkkiä nykyisen tai uuden asunnon vuokraukseen

Avaimet

Jos sanakirjassa lukisi ”Rahanhaaskaus”, niin sen kohdalla lukisi: ”sijoitusasunnon vuokraamatta jättäminen on täysin sama asia kuin rahan haaskaaminen”. Niinhän se on. Jos järkevä raha-asioiden hoitaminen on itsellä prioriteettilistan kärkipäässä, niin kaikki sijoitustarkoitukseen olevat asunnot on syytä pistää vuokralle.

Kuvat tärkeässä asemassa

Ensimmäisenä tehdään tietenkin vuokrailmoitus. Myyvässä vuokrailmoituksessa on edustavia kuvia asunnosta. Millaisia kuvia asunnosta sitten kannattaa ottaa? Ehdottomasti sellaisia, joissa asunto näyttää tilavalta. Jos haluat ottaa riittävän edustavia kuvia asunnostasi, niin unohda kännykällä kuvaaminen! Järjestelmäkamera on oikea väline, kun on kyseessä myyvien ja edustavien kuvien ottaminen. Jos et omista järjestelmäkameraa, sen voi ottaa lainaan jostain tai vaihtoehtoisesti palkkaa ammattivalokuvaajan tai kiinteistövälittäjän hoitamaan homman puolestasi. Ennen kuvien ottamista tärkeää on siivota ja järjestellä asunto houkuttelevan näköiseksi. Tuskin kukaan asuntoa etsivä innostuu nuhruisesta tai muuten epäsiististä asunnosta. Valoisuus, avaruus ja pelkistetty sisustus ovat avainsanoja, kun asunnosta otetaan hyviä kuvia. Nämä tekijät tekevät asunnostasi houkuttelevan.

Vuokrailmoituksen sisältö – panosta siihen!

Ihmiset hakevat asuntoa eri syistä. Toiset hakevat opintojensa ajaksi vuokra-asuntoa, osalla voi olla vain akuutti tarve vuokra-asunnolle esimerkiksi avo- tai avioeron myötä. Kaikki eivät ole hirveän tarkkoja asunnon vaatimuksista, mutta suurin osa haluaa viihtyisän ja laadukkaan asunnon, jossa on mielellään sauna ja lattialämmitys.

Mikäli olet vasta rakennuttamassa asuntoa, jonka on tarkoitus olla vuokra-asuntona jollekin, niin suosittelen rakennuttamaan nuo mainitsemani saunan ja lattialämmityksen siihen. Lämmitysmuodot uudiskohteisiin ovat nykyään monipuoliset. On olemassa eri lattialämmitysjärjestelmiä, mutta niihin perehtymällä löytyy varmasti itselle juuri sopiva. Lattiamateriaaleista kannattaa välttää muovimattoa, sillä kukaan ei enää halua asua sellaisessa asunnossa, missä on sellainen. Parketti- ja laminaattilattiat ovat tämän päivän juttu ja se vaikuttaa myös siihen, millä hinnalla lähdet asuntoasi vuokraamaan.

Hehkuta asuinaluetta

Vuokrailmoituksessa on tärkeää myös hehkuttaa asuinaluetta, mahdollisia lähipalveluita kuten lähikauppaa, bussipysäkkiä ja niin edelleen. Hyvät yhteydet kaikkialle ovat myös avainsana, varsinkin opiskelijoiden keskuudessa. On tärkeää, että asunnolta on helppo liikkua joka paikkaan. Jos asunto on luonnon lähellä, niin luonnonläheisyyttä ja hyviä ulkoilumaastoja kannattaa myös kehua ja mainita ilmoituksessa. Se herättää ainakin lapsiperheiden huomion.

Pohjapiirros – älä unohda sitä

Pohjapiirroksen selkeä esittely on myös tärkeää muistaa, sillä sen perusteella potentiaalinen vuokralainen voi suunnitella, mihin kohti hän sijoittaa huonekalunsa ja että minkälaiset ovat mittasuhteet asunnossa. Ilman pohjapiirrosta asuntoilmoitus on aikalailla turha. Pohjapiirros on yksi ensivaikutelman luoja ja kiinnostuksen herättäjä. Ilman sitä ilmoitus ei kiinnosta ketään.

Sopiva vuokra asunnollesi

Koti

Asunnon vuokran määrittämiseen vaikuttaa ennen kaikkea sijainti. Jos asunto on kaupungin parhaimmalla paikalla, niin silloin asunnon vuokraa voi pitää keskivertoa korkeammalla. Toki asunnon vuokran suuruuteen myös vaikuttaa materiaalit, joita on käytetty asuntoa rakentaessa. Ja yhtiövastikkeen suuruus vaikuttaa myös. Jos ei ole itse aivan varma, paljonko asunnostaan viitsii pyytää vuokraa, niin apua hinta-arvioon voi pyytää kiinteistövälittäjiltä. Heillä on riittävää osaamista arvioida kiinteistöjen hintoja ja arvoja. Asuntoa ei pidä laittaa liian korkealla vuokralla markkinoille – se aiheuttaa vain liian suurta vuokralaisten vaihtuvuutta. Monet voivat asua asunnossa vain vuoden, mikäli eteen tupsahtaa hinta-laatusuhteeltaan tasokkaampi ja mielekkäämpi asunto. Hyviä vuokralaisia voi joskus olla haastavaa löytää, mutta heitä löytää, kun panostaa vuokrailmoitukseen ja hinnoittelee asunnon sopivasti. On myös tärkeää, että sekä vuokralainen että vuokranantaja luottavat toisiinsa. Se edistää hyvää vuokrasuhdetta ja parhaimmillaan vuokrasuhde voi kestää useita vuosia.