Harrastukset
Kuinka valmistautua geokätköilyyn?

Kuinka valmistautua geokätköilyyn?

Jos geokätköily ei ole sinulle vielä tuttua, lukaise tästä vinkit geokätköilyn aloittamiseen.

Geokätköily on aarteenmetsästystä

Geokätköily on aarteiden etsimistä kartan tai GPS-laitteen avulla. Lähimmän geokätkösi löydät osoitteesta geocaching.com tai geogache.fi. Kätköpaikkojen selailu vaatii rekisteröitymistä, mutta se on ilmaista. 

Löydät itsellesi sopivia haasteita, vaikka olisit jo kokenut geokätköilijä. Tarjolla on nimittäin 5 eri vaikeustasoa. Vaikeimmalla tasolla voit joutua uimaan, kantamaan mukanasi jatkotikkaita tai onkivapoja tai esimerkiksi ryömimään luolissa ja laitesukeltamaan.

Voit harrastaa geokätköilyä, vaikka kulkisit pyörätuolilla. Yksi geokätköilyn parhaista puolista on juuri se, että se sopii lähes kaikille. 

Geokätkössä on lokikirja, mihin voit merkitä vierailusi. Siellä saattaa olla myös jokin pieni ylläri. Jos otat yllärin mukaasi, laita jotain tilalle. Kätkössä tuskin on rahaa tai muuta arvokasta. Geokätköilijät metsästävät ennen kaikkea löytämisen iloa.

Muista tämä geokätköillessäsi 

Et tarvitse muita varusteita kuin nettiyhteyden ja kartan. Geokätköilyn aloittaminen on siis helppoa ja halpaa. Muista kuitenkin seuraavat pelisäännöt:

 1. Ota huomioon jokamiehenoikeudet ja -velvollisuudet
 2. Älä roskaa
 3. Jos perustat kätkön valtion luonnonsuojelualueille, ilmoita Metsähallituksen Luontopalveluille
 4. Jätä geokätkö vähintään yhtä hyvään kuntoon kuin se oli löytyessään. Naamioi sitä tarvittaessa, tai ilmoita kätkön korjaustarpeista geokätköilijöiden yhteisön kautta.
 5. Pidä aarteet kierrossa ja kirjaa vierailusi, löytösi sekä jättämisesi annettujen ohjeiden mukaisesti

Jos perustat kätkön, muista, ettei se saa aiheuttaa haittaa ympäristölle tai alueen muille käyttäjille. Et saa sijoittaa kätköä sellaiseen paikkaan, että sen etsiminen olisi erityisen vaarallista, etkä saa vahingoittaa maastossa olevia rakenteita (kuten siltoja tai opastustauluja).

Geokätköistä ei tarvitse tehdä ilmoitusta Metsähallitukselle, jos se sijaitsevat erämaa-alueilla, retkeilyalueilla tai talousmetsissä.

Geokätköilyn monet hyödyt

Kaikki rakastavat aarteenmetsästystä! Geokätköily on palkitsevaa ja nautinnollista.

Geokätköilyssä on myös sosiaalinen ulottuvuus maailmanlaajuisen yhteisön muodossa. Voit myös etsiä kätköjä kaverien tai perheenjäsenten kanssa.

Geokätköily tarkoittaa luonnossa liikkumista. Pelkällä luonnon helmassa oleskelemisella on monia terveysvaikutuksia. Jos samalla harrastat liikuntaa eli kävelet, ryömit ja kiipeilet, keräät monenlaisia hyötyjä.

Jo puoli tuntia luonnon helmassa kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistöä vähentäen sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja korkean verenpaineen riskiä. Metsässä liikkuminen parantaa lihasvoimaa ja liikkuvuutta, jolloin myös tasapainosi ja koordinaatiokykysi paranee. Geokätköily auttaa myös painonhallinnassa.

Suosittelemme geokätköilyä etenkin kaikille kiireisille, stressaantuneille ja masentuneille, sillä luontoaltistus vähentää stressiä sekä masennus- ja ahdistuneisuusoireita.

Geokätköilijän arkea

Metsässä

Geokätköily on mukaansatempaava harrastus. Saatat huomata käyväsi kätköillä useammankin kerran viikossa. Voi olla, että tunnet poltetta metsään myös juhannusaamuna, jouluaattona ennen pukin tuloa sekä uudenvuoden rakettien räiskyessä taivaalla.

Tässä lista erilaisista asioista, jotka saattavat pian muuttua osaksi arkeasi:

 1. Kätköjen etsiminen yhä haastavammista paikoista, kuten 10 metrin korkeudesta.
 2. Edelliseen liittyen: aina vain uusien varusteiden (kuten UV-lamppujen, magneettipoimureiden, kahluuhousujen, sukellusvarusteiden ja teleskooppitikkaiden) ostaminen.
 3. Omien geokätköjen piilottaminen ja kunnostaminen. Huomaa, että geokätköilijät kehottavat etsimään 100 kätköä ennen kuin perustaa oman kätkön.
 4. Premium-jäsenyys. Maksullinen premium-jäsenyys sallii sinun etsiä yli 3 kätköä päivässä. Maksullisen jäsenyyden myötä pääset käsiksi myös haasteellisiin kätköihin ja saat sähköpostihälytyksiä uusista kätköistä.
 5. Miitit. Suomessa on paljon geokätköilijöitä, jotka tapaavat toisinaan. Muista merkitä nimimerkkisi rintaasi. Voit myös lähteä ulkomailla geokätköilytapahtumiin.
 6. Aktiivinen sometus. Jos et ole aikaisemmin roikkunut Facebookissa, voi tilanne nyt muuttua. Sosiaalisen median geokätköily-yhteisöissä käydään aktiivista keskustelua aiheesta. Siellä myös pyydetään ja annetaan apua, joten aloittelijankin kannattaa liittyä mukaan.
 7. Mysteerikätköjen kanssa pähkäileminen. Tuolloin sinun on ratkottava jokin pulmatehtävä, jotta voisit saada kätkölle vievät koordinaatit. Pulma voi olla sudoku, käsky murtautua tietylle verkkosivustolle tai vaikka kaulahuivin kutominen ohjeiden mukaan – silloin koordinaatit ilmestyvät vähän kerrallaan näkyviin.
 8. Omien tavoitteiden rikkominen ja uusien asettaminen (esimerkiksi 365 kätkön löytäminen vuodessa tai kätkön piilottaminen neljälle eri mantereelle).
 9. Uusien taitojen opiskeleminen ja oman fyysisen kunnon kasvattaminen. Jotta geokätköjen etsimisestä ei tulisi pakkopullaa, voit etsiä (ja tehdä) kätköjä muutenkin kuin saappaat jalassa metsässä kävelleen. Voit yhdistää geokätköilyn kalliokiipeilyyn, uimiseen, sukeltamiseen tai vaikka maastopyöräilyyn. Samalla voit oppia uusia taitoja ja kehittää fyysistä kuntoasi entisestään.