Featured
Tee terassista pitkäikäinen – Muista kausihuolto!

Tee terassista pitkäikäinen – Muista kausihuolto!

Lasitettu terassi

Mikä olisikaan parempaa ajanvietettä kuin nautiskella ystävien kanssa lämpimästä kesäillasta omalla, kauniilla terassilla herkullisia virvokkeita nauttien. Kauniilla, suojaisalla ja hyvin hoidetulla terassilla tämä varmasti onnistuukin paremmin kuin hyvin ja vieraatkin viihtyvät mukavasti ja pitkään. Toisinaan terassi voi kuitenkin näyttää siltä, että se kaipaisi jo kipeästi huoltoa ja ehkä pientä ehostustakin. Joskus myös isompi remontti voi olla paikallaan, jos esimerkiksi on tarvetta ja halua uudistaa terassin sekä koko pihan kokonaisilmettä. Terassin kunnon tarkistus tulee useimmiten ajankohtaiseksi keväällä, kun sitä pitäisi saada laitettua kesäkuntoon. Samassa yhteydessä voisi olla järkevää suorittaa myös terassin kausihuolto, jotta se olisi parhaimmillaan juuri silloin, kun sille on eniten tarvetta, eli kesällä. Jo keväällä suoritetun kausihuollon ansiosta jää kesällä enemmän aikaa loikoiluun ja rentoutumiseen viihtyisällä terassilla.

Kausihuollot tärkeä osa terassin kunnossapitoa

Tärkeä osa terassin kunnossapitoa ovat ehdottomasti säännöllisesti suoritettavat kausihuollot. Kuten sanottu, kausihuollon voi kätevästi suorittaa keväällä, samalla kun on muutenkin laittamassa terassia kesäkuntoon. Ensin kannattaa tarkistaa terassin kunto yleisesti. Mikäli terassilaudat ovat esimerkiksi lahoja tai muuten huonossa kunnossa, ne olisi syytä vaihtaa uusiin. Lisäksi maalin kunto on hyvä tarkistaa. Joskus pelkästään uusi maalipinta voi tehdä ihmeitä terassin ilmeelle. Joka kevät olisi myös hyvä huolehtia terassin puhdistuksesta. Puhtaalla terassilla kun viihtyy huomattavasti mukavammin kuin likaisella. Perusteellisesti puhdistettu terassi myös näyttää houkuttelevammalta ajanviettopaikalta kuin täysin hoitamaton ja likaiseksi jäänyt terassi. Yksi erinomainen tapa pitää terassi hyvännäköisenä ja hyvässä kunnossa on öljyäminen. Öljyämisen avulla terassin käyttöikä pitenee huomattavasti. Jokakeväinen terassin kausihuolto ottaa oman aikansa, mutta on varmasti kaiken vaivan arvoista!

Terassin suojaaminen

Terassi kannattaa suojata esimerkiksi sateelta ja muilta luonnonilmiöiltä, sillä suojaamisen avulla voidaan saada myös osaltaan pidennettyä terassin käyttöikää ja se pysyy samalla hyväkuntoisena. Tällöin myöskään kausihuollot eivät ole niin työläitä ja aikaa vieviä. Lisäksi suojatulla terassilla voi istuskella mukavasti tuulisella ja sateisellakin säällä. Terassin voi suojata monin eri tavoin ja esimerkiksi kennolevyt ovat siihen yksi erinomaisen hyvä keino. Muovityöstö Kivelä Oy myy kennolevyjä terassin suojaksi. Kennolevyt soveltuvat moneen eri tarpeeseen. Niitä voi käyttää materiaalina muun muassa terassin katoksessa, pihakatoksissa, kasvihuoneissa tai terassin tuulensuojana. Lisäksi kennolevyt soveltuvat sadekatoksiin, näköesteeksi tai vaikkapa suihkuseinäksi. Kennolevyjen antaman suojan avulla terassista tulee viihtyisä paikka säällä kuin säällä ja esimerkiksi erilaisten juhlien järjestäminen helpottuu, kun ei tarvitse huomioida tai osata ennustaa juhlien aikana vallitsevaa säätilannetta. Suojatusta terassista pystyy myös nauttimaan muinakin vuodenaikoina kuin vain kesällä ja siitä voi hyvinkin tulla mukava oleskelutila esimerkiksi viilenevien syysiltojen illanviettoja varten. Lisäksi kennolevyjen puhdistaminen on todella helppoa, sillä niiden ulkopinta puhdistuu itsekseen hyvin jo pelkästään vesisateessa. Tarvittaessa kennolevyn voi puhdistaa myös esimerkiksi painepesurilla tai pehmeällä harjalla ja runsaan lämpimän veden avulla. Kennolevyjen avulla voi myös helposti luoda uudenlaista ilmettä terassille, sillä levyjä on saatavilla eri värisinä ja kokoisina.

Suojattu terassi

Voisi kuvitella, että suojatun terassin kausihuoltoon joutuisi laittamaan hirveästi enemmän aikaa ja jopa rahaa kuin pelkän terassin lattian huoltamiseen, mutta itse asiassa suojatun terassin kausihuollon suorittaminen ei ole sen työläämpi homma kuin pelkän terassinkaan. Onkin hyvä huomata, että sateen- ja tuulensuojan ansiosta terassilaudat pysyvät paljon paremmassa kunnossa, eikä maalipintaakaan tarvitse niin usein paikkailla tai kokonaan uusia. Suojatun terassin kausihuolloksi riittää hyvin usein pelkästään puhdistus ja tarvittaessa öljyäminen. Näin säästyy paljon aikaa ja rahaa, kun ei tarvitse joka kevät lähteä suunnittelemaan ja tekemään isompaa huoltotyötä tai vähintäänkin korjailemaan hilseilevää maalipintaa. Terassin perusteellinenkin puhdistaminen vie huomattavasti vähemmän aikaa kuin isompaa panostusta vaativat huoltotyöt. Siten terassille myös pääsee kätevästi heti kesän ensimmäisten lämpimien kelien ilmaannuttua nautiskelemaan ja rentoutumaan ilman huolta terassin kunnosta tai tiedossa olevista huoltotöistä sekä niihin tarvittavasta taloudellisesta panostuksesta. Silti suojatunkaan terassin kausihuoltoa ei kannata missään nimessä unohtaa, sillä sen avulla terassin saa joka kesä laitettua viihtyisän näköiseksi erilaisia tilanteita ajatellen. Lisäksi säännöllisen kausihuollon avulla terassista saa varmasti pitkäikäisen ja mukavan oleskelutilan perheelle, sukulaisille ja ystäville.